Recliner – så mycket mer än en fåtölj
Recliner är en typ av sittmöbel med justerbart rygg- och fotstöd, som nu blivit mycket populär i Sverige. I USA och Frankrike har den funnits länge och historien om reclinerns föregångare går ända tillbaka till 1600-talet. Den första dokumenterade reclinern ägdes av kejsaren Napoleon III i början av 1800-talet. Det följande århundradet utvecklades den av Knabush & Shoemaker, två amerikanska kusiner, som 1928 fick patent på den sinnrika reclinermekaniken. Detta ledde så småningom till grundandet av företaget La-Z-boy som fortfarande är ett starkt varumärke i reclinerbranchen.
Komfort och flexibilitet med recliner
Reclinerns generösa utformning samt den utmärkta komforten har gjort att denna fantastiska sittmöblel funnit sin väg och nu går att hitta över hela världen. Reclinern kan vara en fåtölj eller en recliner soffa och kallas ibland för ”biofåtölj”, ”lounger” eller ”biosoffa”, förmodligen mer på grund av sin bekväma design än funktionen. Reclinern har nämligen nästan alltid en funktion som biofåtöljer sällan har; ett utfällbart fotstöd. För att recliner fåtölj eller soffan ska kallas recliner, så ska även ryggstödet gå att fälla bakåt. De flesta recliners har dessa funktioner sammankopplade, så att när man fäller ned ryggstödet, så kommer också det sköna fotstödet fram.
När man väl har satt sig i en recliner så är det svårt att tänka sig att spendera sin sittande lediga tid i någon annan sittmöbel– reclinern är helt enkelt så välkomnande och behaglig att man gärna återvänder till den när som helst – oavsett om det är stunden framför TV:n som väntar, bokläsandet eller den lilla tuppluren på söndagseftermiddagen. Reclinern inbjuder verkligen till att dessa stunder blir dagens mest sköna och vilsamma och något som man verkligen längtar till.
Förutom att recliners är flexibla, eftersom de går att fälla bakåt och att ett fotstöd ofta finns, så hör det också till reclinerbegreppet att de ska vara väl stoppade. Det betyder inte alltid att de är extremt mjuka i sin sitsfjädring, men de har nästan alltid tjocka dynor och skönt vadderade arm- och ryggstöd - allt för att ge den verkligt ombonade känslan som man får när man sätter sig.
Mekaniken i en recliner kan se ut på lite olika sätt och den kan skötas elektroniskt eller manuellt. Vilket man väljer är en smaksak, och de flesta recliners är fortfarande manuella. En fördel med elektronisk styrning kan vara att fotstödet då lättare fälls tillbaka. Med den manuella funktionen behöver man med sin benkraft pressa tillbaka fotstödet när man vill ha det infällt, vilket vissa personer kan uppleva som besvärande. En elektroniskt styrd recliner kan man också oftast stanna i ett mellanläge. Den manuella reclinern använder man antingen fullt utfälld eller helt infälld, vilket i och för sig också är de vanligaste lägena, även då man har en el-recliner.
Välj en seriös recliner leverantör
Då recliners innehåller en hel del rörliga delar som ska fungera med största precision, är det vid valet av recliner förstås viktigt att välja en seriös leverantör som garanterar en god kvalitet. På marknaden finns som alltid ett utbud av alla möjliga kvaliteter, och det är inte alltid det blir billigast att välja den recliner som har lägst pris eftersom lågprisprodukter ofta har en betydligt kortare livslängd. Man får ju som bekant nästan alltid vad man betalar för, så ofta är det värt att ta en diskussion med handlaren för att säkerställa att reclinern kommer från en välrenommerad fabrik och att man kan få viktig detaljinformation, till exempel om mekaniken.
Recliners finns i alla möjliga olika material, både i textil, konstläder och äkta läder. Det som kommit mycket på den senaste tiden är textilmaterial som känns som läder med en blank och tålig yta och även mycket mjuka, behagliga textilier som mer liknar mocca. Båda är slitstarka och tåliga mot fläckar och ger en mycket bra komfort.
En recliner fåtölj blir snabbt favoritplatsen i vardagsrummet, så ibland kan det vara klokt att skaffa fler samtidigt för att behålla familjefriden. En 3-sits reclinersoffa har ofta två säten på sidorna med reclinerfunktion, medan sitsen i mitten är utan denna funktion. Då kan det passa bra med en extra fristående reclinerfåtölj om man är många i familjen. Ofta går det att hitta mycket förmånliga paketpriser om man vill ha en hel grupp av recliners.
Sköt om din recliner
Reclinern är generellt sett en robust och tålig möbel och fåtöljen har oftast en maxvikt på 120 kg. Man ska dock tänka på att använda den enbart på det sätt som den är avsedd för, då den annars kan skadas i sin inre mekanik. Reclinern har ett rejält fotstöd som är konstruerat för att bära upp vikten av underbenen, men håller inte att sitta på. Man kan alltså inte betrakta reclinerns fotstöd som en pall. Inte heller ska man sitta på eller i övrigt belasta armstöden med någon större tyngd. Rätt skött är reclinern en sittmöbel som kommer att ge sin ägare många, långa sköna och vilsamma stunder.
Våra leverantörer
HolyHomes recliners kommer från ett av Sveriges ledande grossistföretag inom stoppade möbler. Företaget finns i Bottnaryd nära Jönköping och har under många år specialicerat sig på just recliners men även chesterfieldmöbler och andra skinnsoffor där man utvecklat en unik kompetens. Man arbetar kontinuerligt med kvalitetsutveckling och säkerställer att de högt ställda kraven uppfylls genom ett samarbete med specialister bland annat när det gäller läderkvalitet. Vad beträffar mekaniken i recliner soffa och andra reclinermöbler är det mycket viktigt att denna är konstruerad på ett optimalt vis. Om man slarvar med precision och material så kommer möblen inte att fungera så länge. Därför har HolyHome valt att arbeta med en leverantör som använder samma mekanik i sina recliners som också används till stolarna i flygplan, vilket förstås garanterar en mycket hög standard. Företaget är medlem i MIBO, Möbelimportörernas branschorganisation, och arbetar därmed utifrån MIBOs fastställda etiska inköpsregler, riktlinjer för reklamationer m.m. För mer info www.mibo.se.
Ta en förhandstitt på en av våra sköna recliners!
Mer om hur recliners fungerar kan du se på videon nedan:
https://www.youtube.com/watch?v=WSgD2uDZkLk